Nyheter
Vi publicerar nyheter som rör Destination Östersunds arbete kring Framtidens stadskärna med evenemang, möten & kongresser, turism och handel, i Östersund.

Östersundsbilden - ett nytt gemensamt verktyg

2018-03-26

Östersundsbilden – nytt gemensamt verktyg för att tex locka hit besökare och en grundplåt i arbetet med ”Årets stadskärna 2019”

Destination Östersund har tillsammans med Östersunds kommun, sedan i höstas arbetat med att utveckla platsvarumärket Östersund. Syftet har varit att identifiera vad som gör vår stad attraktivt för omvärlden.

I september påbörjades arbetet med att utveckla Östersunds varumärke eller Östersundsbilden som den nya plattformen heter. Det har varit en bred process där nära 800 personer har varit involverade och engagerade. Så många som 700 invånare har bidragit genom att ge sin bild av Östersund genom sociala medier och mejl. I processen har vi också tittat på hur omvärlden ser på Östersund, genom bland annat imageundersökningar och besöksundersökningar.

– Det är glädjande att vårt och kommunens arbete med Östersundsbilden har engagerat många. Resultatet är efterlängtat av oss och speglar verkligen vår fantastiska stads bredd och unika värden. Vi har nu ett bra verktyg att använda i vår platskommunikation för att till exempel locka hit fler besökare. Östersundsbilden blir också en grundplåt när vi fortsätter arbetet med att försöka bli Årets stadskärna 2019, säger Martin Sahlberg, ordförande Destination- och Visit Östersund.

Fler ska känna igen sig
Syftet med arbetet har varit att identifiera vad som gör Östersund attraktivt för omvärlden. Varför besökare, inflyttare, student eller investerare ska välja Östersund framför andra platser har varit och är centrala frågor. Ambitionen är att den uppdaterade Östersundsbilden ska vara användbar för olika aktörer och mot olika målgrupper. Det nya varumärket är därför bredare än Vinterstaden, som kunde upplevas snävt. Men det finns inget nytt epitet eller pay-off motsvarande ”Vinterstaden”, utan Östersund står för sig självt. Glädjande för många kommer ”Östersundshjärtat” att ingå i plattformen och göras mer tillgängligt för alla aktörer.

Vad behöver du?
Nästa steg är nu att göra verkstad av Östersundsbilden genom att bland annat skapa en digital plattform med verktygslåda för de som vill vara med och sprida Östersundsbilden. Mejla dina önskemål om vad du behöver för att bättre kunna lyfta Östersund i din marknadsföring till elisabeth.richardsson@visitostersund.se. Det kan tex handla om en kort beskrivande text om Östersund eller speciella bilder riktat till besökare.

Stortorget levererade folkfest

2017-08-18

Igår var det fest hela dagen på Stortorget. Strax efter lunchtid kom barn och vuxna, till och med hela förskole- och fritidsklasser, för att kika på utomhusbio på storbildsskärm. Dagen avslutades med ett crescendo av besökare när över 8000 personer samlades för att tillsammans se matchen mellan PAOK och ÖFK.

Igår var det fest hela dagen på Stortorget. Strax efter lunchtid kom barn och vuxna, till och med hela förskole- och fritidsklasser, för att kika på utomhusbio på storbildsskärm. Dagen avslutades med ett crescendo av besökare när över 8000 personer samlades för att tillsammans se matchen mellan PAOK och ÖFK.

Tack vare den nya flödesmätningen som lanserats i staden så kan evenemang och händelser mätas för att se om det bidrar till fler människor till stadskärnan. En vanlig torsdag mellan 17.00-19.00 rör det sig ca 6000 människor i staden, under evenemanget igår så var det samma tid 11.000 människor i rörelse. En ökning på 83%.

-Vi hade fått indikationer på att eventet som planerades var uppskattat. Men att vi skulle få den uppslutning vi fick hade vi aldrig vågat tro. säger Calle Hedman, projektledare Framtidens stadskärna, Destination Östersund.

Att eventet kunde genomföras är tack vare att flera företag i Östersund valde att gå in som huvudsponsorer. Samt att ett flertal handlare och krögare valde att stötta evenemanget.

– Det är klart att vi väljer att stötta ett så pass trevligt arrangemang i stadskärnan. Och dessutom är det självklart bra för alla oss företagare i staden när det kommer mycket besökare. Säger Wisam Gharzoul som driver Vezzo.

Att satsa på evenemang som är till för alla är en del i arbetet mot titeln Årets stadskärna 2019. Något som inte alls känns omöjligt enligt Calle.

– Med den här uppslutningen av både företag och att personer besöker evenemangen så visar vi på att vi faktiskt är Sveriges bästa stadskärna. avslutar han.

 

Storbildsskärm på Stortorget

2017-08-15

Torsdag den 17 augusti bjuder vi tillsammans med ÖP och stadens Näringsliv in till en härlig dag på Stortorget med både utomhusbio och visning av matchen mellan PAOK och ÖFK. Vi håller tummarna för riktigt bra väder, och att vi tillsammans får en härlig dag i staden.

Utomhusbio
13.00 – Vaiana
I det forntida Oceanien i Söderhavet ger sig den skickliga seglaren Vaiana ut för att leta efter en sägenomspunnen ö. På sin fantastiska resa slår hon sig ihop med sin stora idol, den legendariske halvguden Maui, och tillsammans korsar de det öppna havet. Under den actionspäckade färden stöter de på jättelika havsvidunder, sällsamma dolda världar och uråldrig folktro.

15.30 – Star Wars: Rouge One
Från Lucasfilm kommer ett episkt äventyr – Rogue One: A Star Wars Story. I en tid fylld av konflikter slår en grupp osannolika hjältar, leda av Jyn Erso en modig rymling och Cassian Andor en rebellisk spion, sig samman för att genomföra ett livsfarligt uppdrag: att stjäla ritningarna till Dödsstjärnan, Imperiets ultimata förstörelsevapen.

PAOK VS. ÖFK
Nu är det dags för ÖFK att möta PAOK på bortaplan. Såklart vill vi alla Östersundare mer än gärna hejja ÖFK vidare i Europa League. Därför sätter vi upp en storbildsskärm på Stortorget så vi tillsammans kan stötta vårt ÖFK!

18.00 Insläpp på området.
Eventet är alkoholfritt, och av säkerthetsskäl får du inte ta med dig vapen, glasflaskor, saxar, eller andra vassa föremål. Visitering sker vid ingångarna.

20.00 Matchstart
ÖP kommer finnas på plats och tillsammans med deras sportpanel hålla försnack och härliga intevjuer. Mat och dryck kommer finnas att köpa på plats.

Vill du ha extra bra platser? Om du handlar för 500kr eller mer i en butik i Östersunds stadskärna så kan du visa upp kvittot vid Golden Circle entren och få två biljetter till matchens bästa platser. OBS! Först till kvarn på dessa biljetter gäller.

ÖP kommer finnas på plats och tillsammans med deras sportpanel hålla försnack och härliga intevjuer. Mat och dryck kommer finnas att köpa på torget.

 

Direktflyg från Köpenhamn till Åre Östersund Airport

2017-07-11

Det är med stor glädje vi nu kan informera att flygbolagsjätten easyJet fortsätter sin satsning på vår region. Senaste vinterns satsning på London Gatwick – Åre Östersund Airport fortsätter kommande vinter och vi får dessutom en utökning av ytterligare en flyglinje mellan Köpenhamn Kastrup – Åre Östersund Airport.

Rutten CPH-OSD kommer att trafikeras med en A319 en dag i veckan (lördagar) december till april med start den 16 december till och med påsken och går att boka från och med idag.

Det är oerhört glädjande att det nu ges ytterligare möjlighet för våra gäster att ta sig till oss på ett smidigt sätt. Det finns onekligen en potential i den danska marknaden som är vana Sverige-resenärer, intresserade av vinter, skidåkning och det vi har att erbjuda. Så nu är det dags att fila på danskan och tänka produktutveckling för den danska gästen.

Det här är verkligen ytterligare ett bevis på att samverkan och samarbete för att utveckla vår region och destinationer ger frukt.

Parter i denna satsning är Jämtland Härjedalen Turism, Region Jämtland-Härjedalen, Swedavia, Destination Östersund, Skistar och Visit Sweden.

Avsnitt 12 av Podden Östersund - På besök i Malmö

2017-05-24

Denna vecka har jag och Anette en hel delgation från östersund varit i Varberg på Svenska Stadskärnors årskonferens. Många bra möten och vi kommer hem med många nya idéer för att utveckla Östersund vidare!

Men sen åkte jag (Calle) vidare ner till Malmö för att hälsa på Eric Malmberg, en god vän till mig som arbetar på Malmö Stad med framförallt Malmö Festivalen.

Så idag har jag gjort praktik hos Eric på Malmö Stad. Såklart passade jag även på att spela in en liten podd med honom. Vi körde faktiskt även en live sändning på Facebook så vill ni både se och lyssna så kan ni gå in på Destination Östersunds facebooksida och se/lyssna på veckans podd.

Avsnitt 12 Mycket nöje!

Avsnitt 11 av podden Östersund - The Take Over med Maria & Simon

2017-05-17

Vi på Destination Östersund tycker om att testa nya saker.

Så den här veckan tänkte vi testa och se vad som händer med Podden om vi inte är med alls. Sagt och gjort så skickade vi ner vår mickrofon till Maria Svensson Wiklander som tillsammans med Simon Jaktlund har spelat in veckan poddavsnitt.

Så vad ska de prata om?
Det vet vi inte 🙂 Vi gav dom fria händer så det kommer bli spännande både för er lyssnare och för mig och Anette att lyssna på veckans avsnitt!

Avsnitt 11 – The Take Over med Maria & Simon

 

Avsnitt 10 av podden Östersund - #FÖRÖSTERSUND

2017-05-17

Idag hade vi besök av Grund & Takteknik, Matilda Bjurberg och Tomas Eliasson.

De har ett otroligt spännande projekt igång som heter #FÖRÖSTERSUND

Tillsammans med sina partners har Grund & Takteknik avsatt 500 000kr i byggtjänster och material för att förverkliga en idé som gör Östersund ännu bättre.

Fram till den 9 maj är det fritt fram för alla att skicka in sin idé och vinnarbidraget utses på äkta Melodifestivalmanér av allmänheten och en expertjury.

Skicka in ditt bidrag: https://www.grundochtak.se

Avsnitt 10 – #Föröstersund

Trevlig helg!

Avsnitt 9 av podden Östersund - Vårkväll, Storgatan & funderingar kring konst i stadskärnan

2017-04-28

I veckans avsnitt gästas vi av Angelina Aliri, butikschef på Hemtex och konstnären Kajsa-Tuva.

Vi pratar om vårt nya event, ”Vårkväll” den 27 april och allt som händer denna kväll.
http://visitostersund.se/varkvall/

Vi diskuterar Angelina och Hemtex hållbarhetsarbete samt vad som kommer hända på Storgatan i sommar.

Kajsa-Tuva berättar om samarbetet med Odéns Fastigheter som ”kickar” igång under Vårkväll då hon och vapendragerskan Vanessa Sahlman sätter igång med målningen av den 20m höga väggmålningen som ska pryda fasaden mot Lilla Saluhallen på Mårtens torg.

 

Avsnitt 9 – Trevlig lyssning!

 

Avsnitt 8 av Podden Östersund - Parkeringar - vår syn på saken

2017-04-28

Glad påsk!

I dagens avsnitt återvänder Martin Sahlberg som gäst i podden!

Dagens ämne…. Parkeringar! Detta spännande ämne som väcker så mycket känslor och åsikter. Vi på Destination ÖStersund har lyssnat och följt debatten gällande parkeringar och vi vill försöka oss på att ge en samlad syn och informera om vad som är pågång.

Vad händer när vi gör om Storgatan till gårdsgata?
Ska vi ha parkering på Stortorget?
Är det brist på parkeringar i Östersunds city?
Vilka tekniska lösningar kan synligöra och förenkla parkeringssituationen i city?

Avsnitt 8 – Östersund

Mycket nöje och igen, Glad Påsk!

 

Avsnitt 7 av Podden Östersund - ÖFK -Jämtland Basket

2017-04-28

I podden denna vecka blev det lite av en fredagsflört eller blind date när vi bjöd in ÖFK:s marknadsansvarige Göran Matzén och Jämtland Baskets Styrelseordförande Erik Westin.

De klickade direkt och vi hoppas på nya spännande samarbeten dem emellan!

ÖFK & Jämtland Basket representerar båda Östersund på den högsta nivån i Sverige inom sina respektive sporter. De har båda en väldigt spännande tid framför sig, Jämtland Basket är mitt i en stenhård kvartsfinalserie mot svenska mästarna Södertälje, match 4 hemma nu på lördag (8 april) kl 20.00 . Samt ÖFK som spelar allsvensk hemmapremiär på söndag mot Norrköping och möter den 13 april samma Norrköping hemma i finalen av Svenska Cupen!

Vi har såklart många frågor till dessa herrar och i dagens avsnitt får vi svar på följande:

Har ÖFK & Jämtland Basket något samarbete med varandra?
Är ”sponsorkakan” i Östersund stor nog för två lag med drömmar om SM-guld?
Ser de varandra som konkurrenter när det kommer till sponsorer eller finns det synergieffekter av att ha två lag på allra högsta nivå i Östersund?
Vad bidrar klubbarna med som gör Östersund bättre?
Hur viktigt är det att ha rätt värdegrund och hitta kreativa vägar framåt?
Hur kan vi på Destination Östersund hjälpa dessa duktiga klubbar att bli ännu bättre?

Avsnitt 7 – Trevlig lyssning!

Men framförallt, KÖP biljetter till dessa grymt spännande idrottsevenemang som vi har framför oss denna helg! #nufyllervihallen #HEJAJÄMTLAND #vigerossaldrig #ÖFK